24 Temmuz 2017 Pazartesi

Ayak Hastalıkları

Ayak hastalıkları hakkında hazırladığımız yazımızda sizlere ayak sağlığınızı nasıl sağlamanız gerektiği hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktayız. Ayak sağlığınız için ayak mantarı ve ayak kokusu hakkında da bilgiler aktaracağız. Tabi ki ayak hastalıkları bu kadar ile sınırlı değildir fakat bu noktada en sık karşılaşılan ve tedavisi merak edilen rahatsızlıklara değinmeyi doğru buldum. Umarım faydalı olur. 


Ayak Sağlığı

ayak sağlığının önemiAyak sağlığı tüm organizmanın sağlığını belirleyen bir uzuvdur.  Çünkü ayaklarımız bütün vücudumuzu taşımaktadır. Bundan kaynaklı olarak daha çok hasra uğrarlar ve herhangi bir hastalık kaptıklarında tüm vücut etkilenmektedir.

Ayak sağlığınızı korumak ve bakımını düzenli yapmak bu açıdan oldukça önemli bir konudur. Evde uygulanabilecek bitkisel ve doğal yöntemlerle ayak sağlığınızı koruyabilirsiniz. Evde pedikür yapmayı öğrenerek hem ayak güzelliğinizi koruyabilir hemde paranızı cebinizde tutmuş olursunuz. 




Ayak Bakımı


ayak bakımı nasıl yapılmalıAyak bakımında önemli olan konuda ayak masajı yöntemidir. Çinliler tarafından geliştirilen çoğu ayak bakım  masajları ayakların güçlendirilmesi ve canlandırıcı bir etkiye sahiptir. Ayak masajları nesilden nesile aktarılmış; refleks bölgeleri masajı, en yaygın olanı rutin tedavi haline gelmiştir.Düzenli ayak masajı   sinir sistemi ve iç salgı organlarının düzgün işlemesini sağlamak kalp ve beynin güçlendirmek, yorgunluğu azaltmak ve belirsiz etimoloji ile bazı karmaşık hastalıkları tedavi ve organizmanın yaşlanma önlemede etkilidir. 


Ayak masajı herkes tarafından basit bir şekilde yapılabilmektedir. Ayak tabanlarına ellerinizle yapılacak masaj yorgunluğunuzu geçirecektir. 



Ayak banyosu yapmak için nane, papatya, tarhun, kekik, ardıç, lavanta, biberiye kullanabilirsiniz. Sıcak su içerisine atılacak bu bitkiler ayak banyosunda yarar sağlayacaktır. Bu ayak banyoları vücuda rahatlama getirmektedir. Aynı zamanda, hijyenik amaçlarla, kan akışını uyaran kalp, böbrekler ve diğer iç organlar üzerinde sinir sistemi ve yararlı bir etkiye sahiptir. 



Ayak bakımında önemli olan diğer şeyse ayak sağlığını sağlamaktır. Ayaklar kan akışı yavaş uzuvlar olduğu için çabuk bakteri kaparlar ve daha çabuk üşütürler .Ayaklarınızın ısısını dengede tutmak için ısıl işlemler yapabilir. Enfeksiyonlara karşı korumak için doğal antifungal ilaçlar kullanılabilinir. 

Ayak Hastalıkları

ayak sağlığının önemiAteroskleroz ayak hastalıkları arasındadır.Ayak  kan damarlarında kolesterol plaklar oluşmasına ile karakterizedir. Bu bacaklarda ağırlık hissi ortaya çıkar.

Varisler; damar duvarlarının, elastikiyet kaybına ve lümen artışa incelmesi ile karakterize edilmektedir. Ortaya çıkan ağırlık, nöbetler, deri hiperpigmentasyon, görsel geniş bantlar şeklinde damarları görebilir. Varisler kanama ve tromboflebit ile komplike olabilir.

Endarteritis; Patoloji yavaş yavaş gelişir ağırlıklı arterleri etkiler. bacakların belirli bölümlerinin güç sona erdirilmesi ile sonuçlanan, kapaklar kadar kan damarlarının daralması ile karakterizedir. Kan dolaşımı yetersizliği ölü bölge görünür. Endarteriite hasta sonunda topallık gelişir, bacaklarda ağrı, kramp halinde ağırlığını meydana gelir.

Arterlerin akut tıkanması; Bu hasta ve sağlıklı bir uzvu   etkileyebilir. Kan damarlarında aterosklerotik veya enflamatuar süreçlerin arka plan üzerinde, artan kan pıhtılaşma gelişir.

Yüzeyel venlerin trombozu; varis enfeksiyon lezyonlar oluşur. Bu gibi durumlarda, hastalara patojenlerin girdikleri bölgede hassasiyet  meydan gelmektedir. 

Akut venöz tromboz;   kan pıhtısı damar tıkanma zaman geliştirmektedir. Yerel ateş, ağrı, etkilenen uzuvların şişlik, siyanoz ile kendini göstermektedir. 

Ayak Mantarı

mantar tedavisiMantar hastalıkları nemli olan her bölgede bulunmaktadır. Mantarlar genelde insan vücudunda bulunmaktadırlar ve herhangi bir zayıflamada ortaya çıkarak bölgeleri enfekte etmektedir. Atlet ayağı çok bulaşıcıdır. İnsandan insana geçmesinin yanı sıra nemli bölgelerde havuzlar,hamamlar, saunalarda da çıplak ayak gezilmesi ile bulaşabilmektedir.  

Ayrıca mantar hastalığı vücudunuzda diğer bölgelere yayılabilmektedir. Ayak mantarları eğer tedavi edilmezse tırnak mantarı hastalığı gibi sorunlara da neden olabilmektedir. Bundan kaynaklı erken tespiti ve tedavisine hızlı başlanması gerekmektedir. 

Ayak Kokusu

ayak kokusu nasıl giderilirAyak kokusu çok yaygın yaşanan bir problemdir. Aşırı terleme ile beraber ayak kokusu sosyal hayatı etkilemektedir. Ayaklarda havasızlıktan kaynaklı bakteri birikmektedir. Bu sebeple, bu bakterilerin ortaya çıkmasını önlemek amacıyla, kokuları nötralize etmek gerekmektedir. Burada önemli olan ayak kokusu başlıca nedenleri bulmaktır.


Örneğin, ayak kokusuna ayak mantarı sebep oluyorsa mantar tedavisi ayak kokusunu da geçirecektir veya hava almayan ayakkabılar ayaklarınızın havasız kalmasına ve kötü kokmasına neden olmaktadır. Ayrıca ayaklarınızın hijyenini sağlamıyorsanız ayaklarınız hiç bir sorun yokken de kokabilir.

Ayak Hastalıkları ile ilgili yazımızın sonuna geldik. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka sosyal medyalardan yazımı paylaşın. Ayrıca soru, görüş ve önerileriniz için yorumlarınızı bekliyorum. Son olarak konuyla alakalı olarak:
Ayak Sağlığı yazılarımı okumanızı öneririm.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder