3 Ocak 2015 Cumartesi

Tırnak Mantarı Tedavisi

Sizler için hazırladığım tırnak mantarı tedavisi makalemde , tırnak mantarı tedavi yöntemleri nelerdir, tırnak mantarı tedavisi nasıl yapılır , tırnak mantarı rahatsızlığının belirtileri nelerdir sorularına cevap aradım. Elde ettiğim bilgileri detaylı bir araştırma sonucu makaleyi yazdım umarım sizler için de yararlı bir yazı olmuştur. İyi okumalar dilerim.

Tırnak Mantarı Tedavisi




Tırnak Mantarı TedavisiTırnakta oluşabilecek rahatsızlıklarının büyük bir kısmını Tırnak Mantarı rahatsızlığı oluşturmaktadır, Tıp dilinde '' Onikomikoz '' olarak bilinen Tırnak Mantarı '' nail fungus '', dermatofitler adı verilen tek hücreli mantarlar neden olur. Ancak küf ve mayalarda tırnak mantarı enfeksiyonlarına yol açabilir. Tırnak mantarı enfeksiyonu ‘Dermatofit’ adı verilen organizmalar tarafından oluşturuluyor. Tedavisi mümkün bulaşıcı bir hastalıktır. Tırnak mantarı oluşumuyla birlikte, görsel anlamda hoş olmadığı gibi kişinin acıya maruz kalmasına da neden olur. Tırnak mantarı enfeksiyonları tırnaklarda küçümsenmeyecek kadar büyük bir hasara yol açabilir. Diyabet hastalarında, ilaç tedavisi uygulanan kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tırnak mantarı enfeksiyonları kangren gibi çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.



Tırnak Mantarı Rahatsızlığı Belirtileri




Tırnak Mantarı Rahatsızlığı BelirtileriTırnakta bir mantar enfeksiyonu varsa bu görülebilir, kokusu veya ağrısı hissedilebilir. Hastalığın, tırnaklarda sarı, yeşil veya kahverengi renklenme, tırnaklarda pul pul kalkma, tırnak altında kir birikmesi, ayaklarda kötü koku ve ayak tırnaklarında otaya çıkardığı acı bu rahatsızlığın belirtileridir. bunların yanısıra, farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Kişiden kişiye belirtiler farklılık gösterse de herkeste aynı anda çıkabilecek belirtiler de vardır bu belirtiler sırasıyla şöyledir.


  • Tırnaklarda Kırılganlık
  • Tırnaklarda kalınlaşma
  • Renk ve şekil bozuklukları
  • Tırnakların parlaklığını kaybetmesi sonucu matlık oluşması
  • Enfeksiyon nedeni ile hasara uğramış tırnakların tamamen çıkması

Tırnak Mantarı Hastalığı Nedenleri


Tırnak Mantarı Hastalığı NedenleriYavaş ve kronik seyreden tırnak mantarı en sık rastlanılan tırnak hastalığıdır. Mantar genellikle tırnağın altına girerek burada etkili olmaya başlamaktadır. Tırnağa hasar veren her şey mantarın içeri girmesini kolaylaştırabilir.Tırnak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyona neden olan mantarlar ortak kullanıma açık, ılık ve nemli yerlerde bulunurlar. Hamamlar, Masaj salonları, soyunma kabinleri, yüzme havuzu, ortak kullanılan duş ve banyolar, bahçe,berberler kuaförlerde, manikür veya pedikür aletleri tırnak mantarı bulaştırabilirler.

  •  Zedelenme. 
  •  El ve ayak tırnağına sert bir cisimle vurulması. 
  • Ayak tırnağına basılması. 
  • Tırnakların çok dipten kesilmesi. 
  • Ayak parmaklarını sıkıştıran küçük ucu sivri ayakkabılar.
  • Sağlık açısından uygun olmayan malzemelerden yapılmış çoraplar, ayakkabılar. - Kendi ayak bilek ölçülerimize göre tasarlanıp üretilmemiş basma kalıp ayakkabılar. tırnak mantarına yol açabilir.

Kimlerin Tırnak Mantarı Hastalığına Yakalanma Riski Yüksektir


  • Diyabeti olanlar.
  • Kan dolaşım sorunları olanlar.
  • Bağışıklık yetersizliği olanlar (AIDS/HIV enfeksiyonu).
  • 65 yaş ve üzeri olanlar.
  • Ayak derisinde mantar enfeksiyonu olanlar.
  • Ayakları çok terleyen veya sürekli nemli kalanlar.
  • Atletler, koşucular ve dansçılar gibi ayaklarına fazla yüklenenler.
  • Ayakkabı alırken sağlıklı kimyasallardan, kaliteli malzemelerden üretilmiş, kendi ayak ve bilek ölçülerine göre tasarlanmış ayakkabı üreten firmaları tercih etmeyenler.
  • Satın aldıkları çorapların, eldivenlerin deri sağlığına uygun olarak üretilmemiş malzemelerden yapılmış olanlarını tercih edenler.
  • Satın aldıkları giysi ve elbiseleri yıkamadan kullananlar.
  •  İnsan sağlığına uygun olmayan malzemelerden yapılmış ayakkabılar.
  •  Kendi ayak bilek ölçülerimize göre tasarlanıp üretilmemiş ayakkabıları giyenler.

Tırnak Mantarı Hastalığından Korunmak İçin


    Tırnak Mantarı Hastalığından Korunmak İçin
  • El ve ayaklarınızı olabildiğince temiz ve kuru tutun.
  • Halka açık yüzme havuzu ve duş alanlarında terlik kullanın.
  • Ayak tırnaklarınızı, parmağın ucunu geçmeyecek şekilde düz olarak kesin.
  • Manikür ve pedikür için sterilize aletler veya en iyisi kendi aletlerinizi kullandırın.
  • Ayağınıza uyan, sivri burunlu olmayan rahat ayakkabılar giyin.
  • Ev içinde kullanılan havluların kişiye özel olmasına dikkat edin.
  • Ayaklarınız çok fazla terliyor veya nemli kalıyor ise gün içinde çoraplarınızı değiştirin.
  • Kendi ayak bilek ölçülerimize göre tasarlanıp üretilmemiş ayakkabıları tercih edin.

Tırnak Mantarı Hastalığı Tedavisi


Tırnak Mantarı Hastalığı TedavisiTırnak mantarı enfeksiyonları için uygulanan tedavi süreci oldukça uzundur, fakat antifungal kremleri cilt çok kolay bir şekilde emebildiği için tedavinin süresini kısaltabilir. Antifungal kremleri kendiniz de hazırlayıp kendiniz de uygulayabilirsiniz. şimdi sizlere tirnakmantar.wordpress.com sitesinden bir alıntı yapacağım





Tırnak Mantarı Kremi

Tırnak mantarı kremi için evde hazırlayacağımız merhem oldukça iyi gelecektir.
  • 2 kutu vicks krem
  • 1 kutu vazelin 100 gr
  • 10 ml lavanta yağı
  • 10 ml çay ağacı yağı
  • 30 gr çinko oksit (3 adet 10 gr lık)
  • 20 gr salisilik asit (2 adet 10 gr lık)
Önce vicks ve vazelini benmari usulü eritin, ama çok ısınmasınlar  eridiğinde ise hemen ısıdan  alın ve boş bir krem kabı veya saklama kabına dökün, arkasından içerisine uçucu yağları döküp iyice karıştırın, sonrasında salisilik asit ve çinko oksiti ilave edip iyice karıştırın karışım pelte ve koyu bir hale geldiğinde hemen buzluğa koyun ve donmaya bırakın. İşte evde kullanacağınız, ev yapımı en etkili tırnak mantarı kreminiz hazır.

Tırnak Mantarı Solüsyonu

Kremi yaptık ama etkisini arttırmak istiyoruz, işte bu noktada gene adı bolca geçen bir malzemeyi kullanarak onu daha zenginleştireceğiz. Bu malzememiz sirke, içerisinde de laktik asit kullanacağız. Özellikle elma sirkesi kullanabilirsiniz, çünkü bu sirkenin içindeki asetik asit (acetic acid) antifungal özellikleri olan bir maddedir, sirke ayak tırnaklarınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Gelelim Tarifimize, bu tarifte laktik asiti bir çok tırnak mantarı ilacında adı geçtiği için kullanacağız.
  • 1 su bardağı elma sirkesi
  • %80’lik laktik asit 20 ml
boş bir tonik veya gül suyu şişesine elma sirkesini ve laktik asiti ilave edin iyice çalkalayın. Oldukça etkili solüsyonunuz hazır demektir.

Tırnak Mantarı Geçiren İlaç

Gelelim evde bu illeti kesin olarak nasıl çözeceğimize. Öncelikle bu iş için TCA denen bir asit kullanıp diğer yöntemlerden yardım alacaksınız. Size adım adım tedavi sürecini anlatacağım dediklerimi harfiyen yaparsanız, tırnak mantarının nasıl geçtiğini gözlerinizle 3 ayda göreceksiniz.
  1. Her duş almanızdan önce kulak çubuğuyla tırnaklarınıza çamaşır suyu süreceksiniz. Eğer ayak mantarınız da varsa, elinize eldiven takı pamuk yardımıyla ayağınızı çamaşır suyuyla sileceksiniz. Ama ayak mantarı yoksa sadece tırnaklarınıza çamaşır suyu sürün. Üç dakika sonra duşa girin. bunu her duştan önce yapın.
  2. Yukarıda anlattığım Elma sirkeli ve laktik asitli yaptığınız karışımı kulak çubuğuyla tırnaklarınıza sürün, işlemi sabah akşam yaparsanız daha iyi ama eğer vaktiniz yoksa sadece akşamları yapın.
  3. Yukarıda anlattığım krem karışımını elma sirkesi laktik asit karışımı sürdükten sonra kulak çubuğuyla kremi tırnaklarınıza sürün. Bunda da sabah akşam olursa daha iyi olur ama en azından her akşam yapın. Kulak çubuğunu tırnağınıza değdirdikten sonra bir daha ürüne sokmayın. Her iki karışım içinde bu geçerli kulak çubuğunu tırnağınıza sürdükten sonra yenilemek için çubuğun diğer tarafını kullanın, her iki taraf da bittiğinde yeni çubuk kullanın, kulak çubuğunu tırnağa sürdükten sonra aynı yüzünü bir daha ürüne bulaştırmayın.
  4. Tırnak mantarına en son ve öldürücü darbeyi TCA ile vuracağız. Bu madde en inatçı mantar siğil falan hepsini öldüren bir şey. Yukarıdaki işlemleri bir hafta boyunca yaptıktan sonra, TCA asiti süreceğiz. Haftada bir tırnaklarınızı bir törpü ile törpüledikten sonra %40 TCA’yı kulak çubuğu yardımıyla süreceksiniz. Ama tırnakların tam üzerine sürün, tırnak etine kesinlikle değdirmeyin. TCA’yı ilk zamanlar yıkamayacağız, ete değdirmeden inceden sürün.
  5. Bu aşamada çamaşır suyu, elma sirkesi laktik asit karışımı ve en iyi tırnak mantarı kremini yukarıda anlattığım şekilde kullanıp haftada bir tırnağı törpüleyip tca asiti tırnağa sürüyoruz. Yaklaşık bir ayın sonunda tırnak iyice aşınıp artık ete gelmeye başlayacak. İşte bu aşamada tca asit canınızı yakmaya başlayacak, bu noktada tca asiti sürdükten sonra 3 dakika sonra yıkamanız lazım. Artık etlere, tırnak yatağına tca sürdüğümüz bu aşamada, çamaşır suyu, elma sirkesi ve kremi kullanmayın. Sadece tırnağa madecassol, beklazon, hametan gibi kremler sürün ki bölge kabuk bağlayıp atsın. Tırnak etini ve derinizi yaktığınız bu aşamada deriniz kabuk atana kadar beklemeniz gerekiyor, bu da yaklaşık 20 gün yapar, deri kabuk attığında bir sefer daha tca uygulaması yapın.
Özetle tırnağın törpü ile inceldiği aşamaya kadar yukarıdaki işlemleri tırnağa haftada bir tca sürüyorsunuz, ama tırnak etinize kadar tırnağınız aşındığında, yani artık ete geldiğiniz aşamada, diğer ürünleri kesip sadece tca ile tırnak eti ve yatağını yakacaksınız. İşlemi 20 gün arayla 2 sefer veya yeterli gelmezse 3 sefer yapacaksınız. İşlemler 20 günde bir yapılacak. Sonra tırnaklarınız yeniden çıkacak, bu aşamada artık sağlıklı bir tırnak gelmiş olacak ve mantardan eser kalmayacak. Tırnak mantarı, tırnak yatağına yerleştiği için, tırnak yatağını da 2 yada 3 kere yakabilirseniz tca ile artık mantar öldü demektir, hadi geçmiş olsun.
 https://tirnakmantar.wordpress.com/2015/05/08/tirnak-mantari-ilaci/ 

Uzunca alıntıdanda anlaşılacağı üzere tırnak mantarı hastalığı çözümsüz tedavisiz bir hastalık değil. Hepinize faydalı ve şifalı bir yazı olduğunu umuyorum.


Kaynak: https://www.verywellhealth.com/best-toenail-fungus-treatments-4174023
 https://tirnakmantar.wordpress.com/2015/05/08/tirnak-mantari-ilaci/
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-toenail-fungus

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder