12 Aralık 2013 Perşembe

Ayak Sağlığı

Sizler için hazırladığımız ayak sağlığı yazımızda ayak sağlığı nasıl sağlanır , ayakların önemi nedir , hastalıkların ayaklarda ki belirtileri nelerdir sorularına cevap arıyor. Elde ettiğim bilgilerle detaylı bir çalışma gerçekleştirdim. Umuyorum ki yararlanabileceğiniz kaynak bir metin haline gelmiştir yazdığım makale. İyi okumalar dilerim.

Ayak Sağlığı





ayak bakımıÇoğumuz pek önemsemesek de ayak sağlığı oldukça önemlidir. Tırnak mantarı, ayak mantarı, ayak kokusu, nasır gibi sorunlar ayaklarımızı ve genel yaşam kalitemizi oldukça düşüren sorunlardır. Ayaklarınız genel sağlığınızın aynasıdır. Eklem rahatsızlıkları, şeker hastalığı, sinir hastalıkları ve dolaşım bozuklukları gibi pek çok hastalığın ilk belirtileri ayaklarda tespit edilmektedir. Dolayısıyla ayak şikayetleri ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir.

Yürümek vücut için olduğu kadar ayaklar için de en iyi egzersizlerin başındadır. Fakat yalın ayak yürümek tehlikelidir. Mikroskobik yırtıklardan bakterilerin vücuda girmesi işten dahi değildir. Normal bir insan günde ortalama 8.000-10. 000 adım atar. Hayat boyu atılan adımlar toplandığında, bu rakam 185. 000 km eder ki bu da dünya çevresinin 4 katı kadardır.



Ayakların Önemi


ayaklara nasıl bakım yapılmalıVücudun yerle temasını sağlayan ayağın başlıca iki büyük görevi vardır: Hem vücudun ağırlığını taşır, hem de yer değiştirmemizi sağlar. Ayak bu çok ağır görevini başarabilmek için sağlam ve kuvvetli olmalıdır. Ayak hastalıkları arasında en çok rastlananları düztabanlık, tabanın iç veya dışa bakması, ayak ucunun düşmesi, ayak kemerinin çökmesi, parmakların yükselip ayağın topuğa basmasıdır. 

Bütün bunlar yürümeyi zorlaştırdığı gibi zaman zaman şiddetli ağrılara da yol açarlar. Bu konuda ayak terlemeleri de önemli bir yer tutmaktadır. Bunu önlemek için, bilhassa sıcak havalarda ayakları iyice yıkayıp kurulanmalıdır. Sıcak havalarda ayakkabının içinde uzun müddet kalan ayak, hava ile temas edemediği için, çabuk terler. Bazen kanamalara da rastlanabilir. Her gün bir müddet yumuşak bir zemin üzerinde çıplak ayakla dolaşmak, ayak tırnaklarını düz kesmek ve, hepsinden önemlisi ayağı vurmayan geniş ayakkabılar giymek ayak sağlığının başında gelmektedir. Dar ayakkabılar nasıra, uzun topuklu kadın ayakkabıları belin çukurlaşmasına, dizlerin hafif bükülmesine, bazen de birtakım iç bozukluklara yol açar.

Hastalıkların Ayaklardaki Belirtileri


ayak hastalıkları Ayaklarımız pek çok hastalığın belirtisini yansıtan organdır. Ayak mekanik şekilde bulunduğu yükleme durumundan başka, çeşitli hastalıkların belirtilerini de ortaya çıkarabilir. Bu hastalıklardan bazıları şunlardır:



Şeker hastalığında damar bozukluklarından dolayı deride iyileşmeyen yaralar, kalp ve akciğer hastalıklarının bazılarında ve ileri derecede yaşanan kansızlıklarda tırnaklarda kırılma ve gelişememe, gut hastalığında büyük parmakta şişme ve ağrı, romatoid artritte eklem bozuklukları, aterosklerozda ayakta soğukluk ve ayak krampları görülebilir. Ayak sağlığına mümkün mertebe özen gösterneye çalışmanız faydanızadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder