11 Aralık 2013 Çarşamba

Ayak

Sizler için ayak konusunda oldukça detaylı bir çalışma hazırladık. Yazımız ayak organının özellikleriyle başlıyor ve en önemli bölümlerden biri olan topuk ve topuğun özelliklerine değiniyor. Ayrıca detay olarak verdiğim ayak ne işe yarar başlığı da oldukça önem arz ediyor yazımda. Bunların yanında ayaklarda yaşanan ayak mantarı, diyabetik ayak gibi hastalıklara da ilerde değineceğim. Umarım sizlerin faydalanabileceği, sıkılmadan okuyabilirsiniz. İyi okumalar.

Ayak



ayak bakımıBu yazımızda size en önemli organlarımızdan biri olan ayakların anatomisi ve yapısı hakkında bilgiler aktaracağım. Ayaklarımız oldukça önemli organlarımızın başında gelmektedir. Ayağın kaba bir tanımını yapmak gerekirse; insanlarda ve hayvanlarda bacağın yere basan alt bölümüdür. Bacağa aşık kemiği (ayak bileği) ile  bağlı olan ayak, genel anlamda canlının üzerinde dengede durmasına yardımcı olan organdır. Yere basan bölümüne ayak tabanı, üstüne ayak sırtı, arkadaki kabarık çıkıntıya ise topuk denmektedir. Ayak iskeleti üç bölümden meydana gelir: 


  • Birincisi, iki sıra biçiminde dizili yedi kemikten oluşan ayak bileği.
  • İkincisi tarak kemiği adında beş uzun kemikten meydana gelen ayak tarağı.
  • Üçüncüsü parmak kemikleridir. 

Bu aktardığım yapı öteki tüm omurgalılarda da bulunmakla beraber, az çok değişiklikler arz etmektedir. Ayakta 26 kemik, 33 eklem, 107 bağ ve 19 kas bulunur. İnsan vücudunda var olan kemiklerin 1/4' ü ayaklarda bulunmaktadır. Bunlar etkisiz kalırsa vücudun geri kalanı da etkisizleşmektedir. Ayaklarımız vücudun bütün ağırlığını taşıdığından mekanik olarak en fazla zorlanan organların başında gelmektedir. Ayak kemiklerinin en büyüğü topuk kemiğidir. Parmak kemikleri de en küçük kemiklerdir.


Topuk 


ayaklara nasıl bakım yapılmalıTopuk kemiği, aşık kemiği ile beraber ayak arka kısmını oluşturan kemiktir. Aşık kemiği, baldır kısmının çatısını yapan kaval kemiği ve kamış kemiğinin oluşturduğu çatalın içine sokulmaktadır. Yukarı aşık eklemi ayağın alt bacak ile olan biricik bağlantısıdır. Aşık kemiğinin ön yüzünde ayak sandal kemiği bulunur. Topuk kemiğinin ön çıkıntısında zar kemiği vardır. Topuk kemiği ile zar kemiği arasındaki ekleme Coupart eklemi adı verilir. Ki bu eklemin cerrahi açıdan önemi oldukça fazladır. Ayak kesilmesine neden olan hastalıklarda bu eklem hattı açılır ve bağları kesilirse bu hattın önünde kalan kısmı basit şekilde ayırmak mümkün olur. Aşık kemiği ile topuk kemiği arasında var olan ekleme aşağı topuk eklemi adı verilir. Bu eklem, ayağı dikey ekseni etrafında oynatmak, ayak iç yan ve dış yan kısmını kaldırmak vazifesini görmektedir. Ayak, sandal kemiğinin ön kısmında üç konik kemik bulunur. Üçüncü konik kemik ayak zar kemiğine çok sıkı bir şekilde bağlıdır. Böylece ayak bileği bu kısımda çok sağlam bir yapıya sahip olmaktadır. Ayak konik kemikleri ile zar kemiğinin yaptığı kemik dizisinin önünde 19 adet ayak tarak ve ayak parmak kemikleri bulunur.

Ayak Ne İşe Yarar


ayak nasıl kullanılmalıAyak, genelde günün yaklaşık üçte ikisi kadar zamanda kapalı kalan bir uzuvdur. Gün boyunca ayakkabılar içinde vücut ağırlığını taşıdığı gibi birçok güç hareketleri de yapmak zorunda kalmaktadır. Giyilen ayakkabıya ayak sağlığı açısından çok dikkat etmek gerekir. Dar ayakkabılar ayağın aktif hareketlerini engellemekle kalmayıp, aynı zamanda ayak kan dolaşımını da zorlaştırdığından, çeşitli rahatsızlıklara yol açmaktadır. Sivri burunlu ayakkabılar ayak sıhhatini bozduğu gibi yüksek topuklu ayakkabılar da bel ve göğüs omurlarına, diz ve uyluk eklemlerine kötü etki eder.

Ayakkabı Seçimi


Ayakkabıyı seçerken belli başlı durumlara dikkat etmek gerekmektedir. Ayağın topuk kısmı ayakkabının en geniş kısmına rahatça sığması gerekmektedir. Parmakların üstleri tahriş olmaması için yeterince derinliğe sahip olmalısın. Ayakkabılarla ayağa kalkın ve en uzun parmağınızla ayakkabının önü arasında yarım inç (parmağınızın genişliği kadar) olduğundan emin olun.
Ayakkabılar ile biraz dolaşın ve sürtünme ya da kayma olmadığından emin olun.
Bu noktalara özen göstermelisiniz. Hem ayak sağlığınız için hem de genel yaşam standartlarınız için bu durum oldukça önemlidir.

Ayak ile ilgili yazımızın sonuna geldik. Yazımdan faydalandığınızı düşünüyorsanız mutlaka sosyal medyalardan yazımı paylaşın. Ayrıca soru, görüş ve önerileriniz için yorumlarınızı bekliyorum. Son olarak konuyla alakalı olarak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder