25 Temmuz 2017 Salı

Tırnak Mantarı Belirtileri

Tırnak mantarı yani onikomikoz rahatsızlığı hakkında hazırladığımız yazımızda tırnak mantarı başlangıcından , tırnak mantarı nedenlerinden ve ender de olsa görülen el tırnak mantarından bahsedeceğiz. İyi okumalar dileriz.

Tırnak Mantarı(Onikomikoz)



Tırnak MantarıYaygın olarak ayak mantarı olarak bilinse de, bilimsel adı onikomikoz olan tırnak mantarı ellerde de görülebilmektedir. Bu enfeksiyon tırnağın renk ve kalınlığını değiştirerek görünümünü etkiler. Aşağıda bu sorun hakkında daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Tırnak Mantarı Başlangıcı





Tırnak Mantarı BaşlangıcıÇoğu zaman ayakların deri lezyonlarının enfeksiyon öncesinde. interdijital çatlaklar, kabarcıklar, maserasyon görünebilir, kaşıntı hissi vardır ve bu durum giderek artmaktadır. Tırnağın penetrasyon derinliğine bağlı olarak  mantar, bir veya daha fazla tırnağı etkilemeye başlar.  Bu tırnak mantarı enfeksiyonun ne kadar gelişebildiği ile alaklıdır.



Başlangıç aşamasından herhangi bir klinik bulgu yoksa kolay kolay tırnak mantarı anlaşılmaz. Tırnaklarda  hafif çizgiler ve hafif sararıklık olabilir fakat bu tırnak mantarına yorulmaz. Bundan kaynaklı tırnak mantarı tedavisine de başlamada geç kalınabilmektedir. 

Tırnak Mantarı Belirtileri


Tırnak Mantarı BelirtileriTırnak mantarı semptomları duruma göre farklılık göstermektedir. Semptomlar mantar biçimine bağlı olarak ;



Tırnak mantarı Normotroficheskie semptomlarında renk değişimi, ve kalınlığı ve parlaklık aynı kalır. Daha çabuk şekil değişikliği vardır. Başlangıçta tırnak çizgileri ve lekeler görünür tırnağın yan tarafınında meydana gelir. Hastalık tedavi edilmediği takdirde renk lekeleri sarı veya beyaz noktalar halinde giderek plakanın tüm alanı kapsayan, boyutta artar. Tırnak tamamen normal kalınlık kalıp rengi değişebilmektedir. 



Hipertrofik tırnak mantarı belirtileri arasında renk değişimine ek olarak, plaka kalınlaşması ile karakterizedir. Bu kalınlaşma tırnak altında deri kabukları büyümenin hızlanmasına kaynaklanmaktadır.  Sonuç olarak, tırnak  deforme olur. Deformasyon derecesi hastalığın daha ileri aşamaları, büyük olur.  



Tırnak mantarı atrofik semptomlarında ise belirgin bir renk değişikliği meydana gelmektedir, kahverengimsi-gri bir hal alır. Normal parlaklık durumu kaybedilmektedir, tırnak yüzeyi mat ve donuk olmaktadır. Hastalık ilerledikçe, plaka parçalanır.  





Proksimal tırnak mantarı belirtileri arasında deri alanının etkilenmesi durumu vardır.  Proksimal tırnak mantarının ana nedeni kütikül çıkarılmasını (üst deri) oluşturmaktadır. Tırnak plakasının gelişim bölgesine bitişik bir bölgede beyazlama başlar.  



Tırnak mantarı toplam belirtileri arasında tırnakta renk değişimi, kötü koku, tırnakta kalınlaşma ve en sonunda tırnağın yatağından ayrılması ve kopması durumu vardır. 



 Tırnak Mantarı Nedenleri


Tırnak Mantarı NedenleriAyak tırnaklarında mantar  enfeksiyon mikotik organizmaların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Çoğu zaman onlar dermatomitsetami bulunmaktadır. Artan keratofilnost bu gruba ait olan mantarların özelliğidir.İlk olarak dermatomitsetami cildi etkiler ve daha sonra tırnak plakası üzerinde yayılır.



Tırnak mantarı 3 yolla tırnak içine nüfuz etmektedir. 



Tırnağın distal (serbest, yan) kenarına yakın kaynaktan tırnağın içerisine doğru nüfuz eder. Bu durumda, patolojik proses plakasına lokalizedir. mantarın çoğalmasını subungual hiperkeratoz geliştikçe devam eder.  Tırnağı yok etmeye başlar. 


Tırnak mantar dorsal kısmından onun çok nadir derinliklerine nüfuz ederek gerçekleşebilir.Bu durumda tırnak hızlı bir şekilde deforme olur ve tırnak kaybı daha çabuk gerçekleşir. 



Nadir yayılma yolu matris mantar uç kısmından  tırnak yatağına nüfuz eder. Candida mantarının neden olduğu bu durum tırnakta iltihaplanma durumu meydana getirmektedir. 



Tırnak mantarı tırnaklarınızı aşağıdaki sebeplerden kaynaklı bulaşabilmektedir. 


  • Sentetik malzemeler ile fazla temas
  • Sıkı ayakkabılar giymek ve tırnak mantarına sebebiyet veren terleme durumunu yaşamak.
  • Bir kişinin aşırı terlemeden muzdarip  olması.
  • Ayakların devamlı havasız kalması.
  • Tırnakların temizlenmemesi 
  • Diyabet gibi ayaklarda rahatsızlığa neden olan etkenler
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Tırnak mantarı bulaşmasında insanların yaşadığı bölgenin İklimsel özellikleri önemlidir. Örneğin İzmir, Mersin Aydın, Antalya, Adana, İstanbul gibi daha sıcak bölgelerde ayak mantarı ve tırnak mantarı daha fazla görülmektedir. 
  • İnsan vücudunda yaşa bağlı olarak değişimler meydana gelmektedir.  Yaşlanma ile beraber tırnak mantarı görülme riski fazladır. Çünkü vücut direnci yaşla beraber düşmektedir. 
  • Erkekler kadınlara nazaran daha çok tırnak mantarına yakalanmaktadırlar. 
  • Tırnak mantarı madencilik, inşaat gibi fiziksel aktivetelerin yoğun olduğu işlerde daha çok meydana gelmektedir.
  • Tırnak mantarı ;diyabet, ayak bozuklukları, lenfostaz veya venöz yetmezlik ,aşırı kilolu olmak, mide-bağırsak hastalıkları, metabolik bozuklukları, tiroid hastalığı, herhangi bir çevresel anjiyopati varlığında daha çok görülürler. Ayrıca HIV pozitif yani AİDS tırnak mantarına yakalanmayı daha çok sıklaştırmaktadır. 
  • Antibakteriyel ilaçların, kortikosteroidler ve sitotoksik ilaçlarla alınması.
  • Sauna ve hamam, yüzme havuzları ve ortak duşlar gibi yerlerde yalın ayak yürümek.
  • Tırnak mantarı enfekte olmuş bir kişinin manikür-pedikür aletlerini kullanmak, başkasına ait çorap ve ayakkabıları kullanmak.


El Tırnak Mantarı

El Tırnak Mantarı 
El mantarı özensiz bir şekilde bakılan el tırnaklarında meydana gelmektedir.  Gerekli önlem alınmadığı sürece daha büyük bir sağlık sorununa yol açabilmektedir. Bu hastalık için belirli bir yaş sınırlaması yoktur. Bebeklerde bile meydana gelebilen bir hastalıktır.  Tekrar nüks etme oranı fazla olduğu için özenle bakımı ve tedavisi yapılmalıdır.  Bu tür bir hastalık meydana geldikten sonra gerekli tedavi profesyonel bir şekilde alınmalıdır. Yinelememesi için de çok fazla özen gösterilmek gerekmektedir. Tırnak mantarı oluşumunu en çabuk tırnak koyulaşması ile anlayabilirsiniz. Normalden çok daha farklı, özellikle kahverengi bir renk oluşumu olduğu zaman tıbbi müdahale gerekebilir.

Şimdi size sagligim.org sitesinden bir alıntı yapacağım.



Tırnak Mantarı Tedavisi



Zor geçen ve görüntüsüyle insanları rahatsız eden bir hastalık olan tırnak mantarı tedavisi oldukça sabır ister. İnsanlar zaman içerisinde bu hastalığa çözüm bulamadıkları için çer çöp bir sürü saçma yöntemler deneseler de bir mantar hastalığı olduğu unutulmadan bitkilerden ziyade bilimsel yöntemlerden vazgeçilmemelidir. Tırnak mantarı tedavisinde ağızdan alınan ilaçlar ve tırnağa sürülerek kullanılan ilaçlar sıklıkla kullanılır. Bunların haricinde lazerle tırnakların yakılması, tırnağa asit uygulaması, tırnağın cerrahi operasyonla sökülmesi gibi yöntemler de oldukça sıklıkla kullanılır.


Tırnak Mantarının Bitkisel Tedavisi



Tırnak mantarı için ilk başvurulan yöntem genelde sağdan soldan duyulan çeşitli karışımlar ve bitkisel maddeler oluyor, ayrıca bu lanet hastalığı kullanıp insanlara bir şeyler satmaya çalışanlar genelde zararsız vb. söylemlerle bitkisel adı altında çeşitli maddeler satmaya kalkıyorlar. Maalesef ki internette de bir takım saçma sapan ot çer çöp tarifler dolanıyor, genelde çay ağacı yağı, çay ağacı yağı, elma sirkesi, sirke ruhu, lavanta yağı, sarımsak, aynısafa, ceviz yaprağı, portakal kabuğu, dut, aspirin, ardıç katranı, limon, karbonat, viks ardıç katranı, aspirin, çamaşır suyu, domestos, zeytinyağı, hint yağı ve kekik suyu gibi akla hayale gelmeyecek onlarca bitki ve maddenin adı sıralanıyor. Bunlara itibar etmeyin verilen bir çok tarifin bir işe yaraması mümkün değil. 


Tırnak Mantarı İlacı



Tırnak mantarı için, oral yani ağızdan alınan etken maddesi terbinafin, itrakonazol, nistatin, pimarisin, triazol,  natamisin, griseofulvin, tiokonazol, imidazol, ketokonazol, flukonazol, gibi ilaçlar kullanılır. Ağızdan alınan ilaçların kesin çözüm olmadıkları gibi, çeşitli karaciğer sorunlarına yolaçabildiği de unutulmamalıdır. Ayrıca tırnağa sürülerek yani topikal yolla kullanılan, amorolfin, excilor, venofamed, wartner nailexpert, nibulen, oceral, scholl gibi ürünler kullanılır. Bu tarz ürünler ise kullanıcılar tarafından yeteri etkinlikte omadığı sürekli dile getirilir. Zaten bu yazıda tırnak mantarı çözümünü ve en etkili tedaviyi aktaracağım.

Lazer Tırnak Mantarı Tedavisi




Lazer ışınlarını tırnak mantarı olan bölgeye uygulayarak mantarı öldürmeyi amaçlayan bir tedavi yöntemidir.  Son yıllarda özel klinikler ve güzellik merkezleri tarafından sıklıkla uygulanmaktadır. Ancak tedaviye dirençli ve çabuk üreyen mantara tam anlamıyla çözüm sunmuyor. Özellikle evde devam uygulamaları yapılmadığı için insanlar merkezlere verdikleri parayla kalıyorlar.

Tırnak Mantarı Ameliyatı




Tırnağın ameliyatla kesilerek çıkarılıp tırnak yatağının temizlenmesi işlemleri olan ameliyatlar günümüzde hastalığın tekrar görülmesi ve insanların yeni tırnak oluşana kadar yaşadıkları acılar ve zorluklar yüzünden çok da tercih edilmiyor. 


Tırnak Mantarına Ne İyi gelir




Eğer tırnaklarınızda mantar varsa ilk iş ayak ve tırnakların kuru tutulmasıdır, nem mantarın daha hızlı üremesine ortam sağlar. Çoraplarınızı günlük değiştirmelisiniz, ayrıca 3-4 çift ayakkabınız olmasında fayda var. ayakkabılarınızı 3-4 günde bir giymeli ve akşam içlerine pudra serperek kurumasını sağlamalısınız. Tabi ki başkalarının terliklerini giymek, havuz, sauna, hamam, şadırvan, soyunma odası gibi yerlerde mümkün mertebe özen göstermek gerektiğini unutmayınız.



Tırnak mantarına en iyi gelen şeyin mantarı yok edecek tedaviler olduğunu unutmayın. Mantarlı bölgeyi törpüleyerek gerekli ilaç, asit vb, şeyleri sürmeniz faydanızadır.


Tırnak Mantarı Nasıl Geçer



Tırnak mantarı geçirmek için tırnaklarınızdaki mantarın üremesini durdurmanız ve mevcut mantarlı dokuyu tırnağınızdan uzaklaştırarak mantarı öldürmeniz şart. Ayrıca sabırlı olmalısınız ve tırnak mantarıyla olan mücadeleyi aksatmamalısınız. Tırnak mantarı geçmeyen bir şey değil, yeter ki siz gerekli ilgiyi ve özeni gösterin. Tırnak bakımı ve tırnak törpülemeyi ihmal etmeyiniz.


Evde Tırnak Mantarı Tedavisi



Şimdi size en etkili tırnak mantarı tedavisini yazacağım. Tırnak mantarına çözüm bu yazdığım maddelerle gelecek ama yazdığım periyodu ihmal etmeyin. Tırnak mantarı tedavisinde işlem 2 aşamalı olacak. 1. aşama tırnak mantarını öldürme, ikinci aşama tırnak mantarının üremesini durdurma şeklinde olacak. 


Tırnak Mantarı TCA 



İlk aşamada tırnaklarınızı törpüledikten sonra tırnağınıza %40 trichloroacetic acid süreceksiniz. Asiti tırnaklarınıza kulak çubuğu yardımıyla sürmeli ve tırnak etinize değdirmemelisiniz. Asiti haftada bir süreceksiniz, Asiti sürmeden önce tırnaklarınızı iyice törpülemeyi unutmayın. Törpüden sonra kulak çubuğunu asite batırarak tırnak etine değdirmeden dikkatlice mantarlı bölgeye sürüyorsunuz. Bir çok sitede yıkayın falan dense de asiti yıkamayın. Asit ete değmediği sürece yıkamanıza gerek yok, eğer kazayla ete değerse bir süre sonra yanma hissedeceksiniz o zaman yıkayabilirsiniz. Bu işlemi haftada bir yapacaksınız.


İkinci aşamada hem laktik asit hem de salisilik asitli bakımlar yapılacak bu bakımlar ise her gün yapılacak. Tca uyguladığınız ertesi günü bir sonraki tca uygulamasına kadar laktik asit elma sirkesi ve tarifini vereceğim merhemi her akşam tırnaklarınıza süreceksiniz. Akşam ayağınızı yıkadıktan veya duştan çıktıktan sonra şu karışımı tırnaklarınıza sürmelisiniz. Karışımımız



  • 1 Su bardağı elma sirkesi
  • %60 laktik asit
Bir kapta karıştırdığınız elma sirkesi ve laktik asiti tırnağınıza sürüp yıkamadan salisilik asit, çinko oksit ve vazelinle hazırladığınız merhemi süreceksiniz.


  • Merhem için 100 gr vazelin
  • 10 gr salisilik asit
  • 10 gr çinko oksit
100 gram vazelinin içerisinde 10 gr çinko oksit ve 10 gr salisilik asiti iyice karıştırınız. hazırladığınız merhemi %60 laktik asit sürdükten sonra bu merhemi her akşam süreceksiniz.

Bu işlemi 2 ay yaptıktan sonra tırnak mantarı sorununuz artık tarih olacak. Toplamda 8-9 sefer haftada bir olmak üzere tırnak törpüleyip asit süreceksiniz. Arada her gün laktik asitli ve salisilik asitli merhemi süreceksiniz. Tırnağınız iki ay içerisinde tamamen normale dönecek. Ha arada çamaşır suyuyla silme, ketoral şampuan kullanma gibi şeyler de yapabilirsiniz. 

Yazı burada bitiyor. Tırnak Mantarı konusunda aşağıdaki yazılarıma da bakabilirsiniz.
                                                              Ayak Tırnak Mantarı



Kaynak: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322895.php
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-toenail-fungus


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder